Cum sa alegi un scanner de carte sau microfilme

Cum alegi un scanner de carte
Cum alegi un scanner de carte

Obiectivul principal al acestui articol este de a face o mica introducere in complexitatea procesului de evaluare si selectare a unui scanner de carte sau de microfilm pentru utilizarea lui intr-o biblioteca, universitate sau birou de digitizare si arhivare.

Nu exista o decizie corecta sau gresita, dar fiind mai bine informat ai posibilitatea de a lua o decizie mai potrivita in alegerea unui scanner de carte sau de microfilm. Recomandam acest articol in special utilizatorilor fara experienta  tehnica, insa presupune totusi cunoasterea unor detalii tehnice pe care le voi simplifica cat voi putea de mult.

Alegerea unui scanner de carte sau pentru microfilm poate fi o operatiune foarte complexa. Pe piata exista scanere incepand de la cateva mii de euro la sute de mii de euro. Toate aceste sisteme de digitizare pot scana, dar, sunteti sigur ca modul in care scaneaza va satisface obiectivele proiectului dumneavoastra de digitizare? Este scanerul o alegere practica, se incadreaza in bugetul dumneavoastra? Este potrivit scanerul pentru abilitatile tehnice ale angajatilor dumneavoastra? In mai multe privinte stim ca bugetul influenteaza alegerea, dar achizitionarea unui produs gresit poate fi dovada unei risipe de bani si poate cauza principala pentru intarzieri in finalizarea proiectului, pe langa o calitate deplorabila a imaginii.

Mai jos vom prezenta o lista a criteriilor de evaluare in ordinea descrescatoare a importantei lor pentru procesul Dvs de digitizare de carte sau microfilme. Criteriile sunt legate intre ele, ceea ce face ca selectarea sa devina un compromis intre toate punctele .

Calitatea imaginii: Este cel mai important aspect si dupa parerea mea si cel mai important factor de luat in considerare la cumpararea unui scanner de carte. Daca nu poti reproduce o imagine de o calitate buna si cat mai apropiata cu originalul atunci de ce sa mai scanam /digitizam?

Fiabilitatea scannerului: Daca scannerul se defecteaza in permanenta si necesita intretinere constanta atunci el nu va fi disponibil pentru ceea ce trebuie sa faca. Primul an este acoperit de garantie dar defectarile frecvente te pot forta la incheierea unui contract anual pentru reparatii si asta doar pentru a avea posibilitatea utilizarii aparatului. Este bine sa alegem un scanner care are cel putin 1 an de la lansarea acestuia pe piata petru a consulta si parerile altor utilizatori.

Performanta scannerului: Daca timpul de la o scanare la alta este prea mare, atunci scanarea mai multor pagini odata nu este posibila. Concluzionand: De ce sa cumperi un scanner care va face 2000 pag/h cand cerintele de manevrare a hartiei sau marimea imaginii rezultate scade performanta la o productivitatea de numai 300 pag/h?

Functionalitatea scannerului: Cunoasterea modului in care se va face scanarea va fi util pentru definirea sistemului de functionare. Scanezi la cerere sau transpui in volum? Vrei un produs finit direct de la scaner sau vrei un rezultat pe care il vei transpune in formatul final?

Costul: Costul este ca un compromis intre calitate, fiabilitate, performanta si functionalitate. Doar Dvs puteti face aceasta constatare. Achizitionand un scanner care nu indeplineste conditiile cerute, nici cele de calitate nici cele  de cantitate reprezinta o pierdere de bani.

Leave a comment